Sårbare Samtaler finder sted Fredag 23 Oktober – Søndag 25 Oktober på Dokk1 i Aarhus. 
Man skal ikke købe billet eller tilmelde sig, men kan blot møde op. Alle foredrag er fordelt i store sal og lille sal. 
Herudover finder der om lørdagen, udover foredragene, en messe sted. Her kan man møde organisationer fra hele Aarhus i foyeen på Dokk1. 

Se programmet for alle dage herunder (to navne offentliggøres yderligere):

FREDAG 23 OKTOBER, DOKK1

MATHILDE FALCh

Sangerinden Mathilde Falch byder ind til en "fortællekoncert", som er et mix mellem sine egne sange og sin personlige historie med psykiatri og misbrug. Vi skal høre historien om at komme over på den anden side. Det er nemlig netop i musikken og i fortællingerne, at Mathilde har fundet helbredelse og deler sine tanker og følelser med os andre.

Velkomst

Kristian Würtz (rådmand for sociale forhold & beskæftigelse) og Rabih Azad-Ahmad (rådmand for kultur og borgerservice) byder velkommen til Sårbare Samtaler 2020. Få deres perspektiver på sårbarhed i Aarhus.

Steffen Rasmussen

Steffen er arrangør og direktør hos Center For Social Nytænkning. Steffen holder et kort oplæg om ideen bag Sårbare Samtaler og et perspektiv på vores tilgang til udsathed og sårbarhed i dag.

BORGERSPEKTIVER PÅ SÅRBARHED - DIGITAL STORYTELLING SOM METODE

SÆRARRANGEMENT - KRÆVER TILMELDING SOM DET ENESTE
Bag alle statistikker gemmer sig rigtige mennesker med værdifulde fortællinger, som vi kan lære af. Ved hjælp af Digital Storytelling, kan fagfolk få adgang til borgerperspektiver og derigennem få nye indput til egne arbejdsgange.  Digital Storytelling er en workshopbaseret metode, hvor deltagerne, igennem en kreativ proces, skaber kortfilm baseret på deres egne personlige fortællinger. I dette oplæg går vi i dybden med metoden, viser filmeksempler og diskuterer anvendelsesmetoder inden for arbejdet med sårbare borgere. 
Oplægsholdere og antropologer Dorthe Bækby og Emma Louise Pedersen, fra Anekdote, faciliterer film-workshops for sårbare mennesker, med fokus på fællesskab og udveksling af personlige beretninger.  Tilmelding til [email protected] senest den 20. oktober. 20 pladser.  

LØRDAG 24 OKTOBER, DOKK1

TUBa, Psykolog Maria andersen

Tuba tilbyder terapi og rådgivning til unge som er børn af mennesker med alkohol- og stofmisbrug. Kom og lyt med når Maria Andersen fortæller om det at vokse op som barn af et menneske med misbrug og hvordan livet på den anden side kan gribes an.

Jette Boe, Sind

Om et liv med skizofreni og vejen tilbage til arbejdsmarkedet. En personlig fortælling som er til både pårørende, fagfolk og mennesker som selv kender til livet med skizofreni. I samarbejde med SIND.

terapihunde & Psyk. Servicehunde

Terapihunde og Psykiatriske Servicehunde som værktøj. Hvem kan få gavn og glæde af terapihunde og servicehunde og hvordan får man en? Mød hundende og lær mere igennem et spændende oplæg fra The Voice of Pets (tidligere Trinitas) om hvem, hvorfor og hvordan. V. Trine Bargmann.

Om Museum Ovartaci

Museum Ovartacis Børn&Unge inviterer sammen med Mia (Museumsleder) og Elaine til en kreativ workshop. Vi lader os inspirere af museets kunstnere, navnlig Ovartaci, som var en mester i at tænke anderledes og bruge fantasifulde materialer og teknikker.

ANNE SOFIE QUORNING

Katrine, også kendt på instagram under navnet "Flaskebørn" har været nødsaget til at aflyse hendes foredrag til Sårbare Samtaler. I stedet har Anne Sofie valgt at indtage scenen istedet. Hendes foredrag sætter fokus på alkoholisme i hjemmet, og de konsekvenser det har for børn, der vokser op med en far og/eller mor med alkoholproblemer. Med udgangspunkt i sin egen opvækst som barn af en alkoholafhængig mor fortæller hun om egne oplevelser og erfaringer.

Janni Lund Hansen, ALZHEIMERFORENINGEN

Janni er ansat i Alzheimerforeningen og projektleder for Demensfællesskabet Østjylland, som er et aktivitetstilbud for mennesker med demens. Under foredraget sætter Janni fokus på, hvordan man kan understøtte et aktivt liv for mennesker med demens i den tidlige fase af sygdommen. Hør om betydningen af meningsfulde aktiviteter, brugerinddragelse og fællesskaber med ligesindede.

NÅR LEDIGHED BLIVER TIL SÅRBARHED: DIGITAL STORRYTELLING SOM METODE

Mange ledige oplever udfordringer som ensomhed, stress og depression. I dette oplæg mødes vi om personlige kortfilm, lavet af mennesker, som deler ud af deres erfaringer med ledighed, og den sårbarhed det kan medføre. Oplægsholdere og antropologer Dorthe Bækby og Emma Louise Pedersen, fra Anekdote, faciliterer film-workshops for sårbare mennesker, med fokus på fællesskab og udveksling af personlige beretninger.

DAGBOGSSKRIVNING SOM VÆRKTØJ TIL AT HÅNDTERE PSYKISK SÅRBARHED

At skrive dagbog er et frirum, der gør det muligt at reflektere over livets kompleksitet. Det kan også være et terapeutisk rum, hvor egen sårbarhed kan få plads. Det vidste forfatterne Virginia Woolf og Sylvia Plath, der begge skrev dagbog hele livet og brugte det i deres egen kreative proces. Sammen læser vi uddrag fra forfatterdagbøgerne og ser, hvordan dagbogen kan være et værktøj til at håndtere og arbejde med psykisk sårbarhed. Tag gerne notesbog og blyant med. V. Jacob Ulrich, cand.mag. i litteraturhistorie og medvært på podcasten 'Om at skrive'

SØNDAG 25 OKTOBER, DOKK1

LOBNA HLEIHEL

Lobna vil fortælle om tabuet forbundet med mental sårbarhed blandt muslimer. Hvordan mentale udfordringer ofte udelukkende forsøges at blive løst gennem troen, og det at opsøge professionel hjælp derfor kan ligge fjernt. Hun vil belyse, hvordan man ved hjælp af bl.a. mentalisering, islam og viden om traumer kan være med til at forebygge yderligere sårbarhed blandt målgruppen.

FORENINGEN FOR STØTTE TIL TRANSKØNNEDE BØRN

Marie Elisabet Lind-Thomsen, forperson FSTB.
FSTB arbejder for at forbedre levevilkårene for transkønnede børn og unge. Foreningen er stiftet af forældre til transkønnede børn og unge, som har både glæder og bekymringer tæt inde på livet, og som ønsker at skabe et netværk for familier i samme situation. Marie Elisabet er selv forælder til en transkønnet ung mand, som med støtte og opbakning både hjemmefra, fra venner og lærere har fundet sin plads. Uden støtten havde det måske set anderledes ud, og vi ser desværre, at mange unge transpersoner mistrives på grund af manglende anerkendelse og accept fra deres omgivelser.

FORENINGEN GRØNLANDSKE BØRN

"At flytte fra Grønland til Danmark kan være en voldsom omvæltning og det kan være svært at finde fodfæste i det meget anderledes Danmark. Det var det også for vores 3 hovedpersoner som vil fortæller deres historie om mødet med Danmark og om at bryde med den sociale arv. Kom og hør, hvordan disse tre unge grønlandske kvinder har vendt sårbarheden til styrke."

Knud Kristensen, Sind

Landsformand for landsforeningen SIND siden 2009, konsul, direktør og medforfatter til "Håndbog for psykiatribrugere og pårørende - kend dine rettigheder"og sundhedsstyrelsensens psykiatriudvalg. Knud Kristensen citeres ofte og har markeret sig i medierne som paragraf- og talkyndig landsformand for Landsforeningen SIND, hvis medlemmer primært er pårørende, psykisk sårbare og professionelle.
Knud fortæller om SINDs arbejde og formål, om vilkårende på psykiatriområdet idag og ønskerne for 10-års planen for psykiatriområdet.

ANNE DITTE

Anne Ditte er ikke blot en af Danmarks fremadstormende kunsteren med salg til bl.a. en af Game of Thrones stjernerne. Hun er også pårørende til en søster som begik selvmord. Foredraget omhandler således konsekvenserne af at misbruge. Det er en tung pris at betale - både for den afhængige samt for familie og venner. Psykoser, varig psykisk sygdom og paranoia er blot nogle af de emner hun berører ud fra egen erfaring. .

DIGITALE FLYERS FOR OPLÆG

Arrangeret af Center For Social Nytænkning / www.cfsn.dk / [email protected]